SLUK

ob3
ob2

Izvješće izbornika nakon odgledanih predstava prijavljenih na SLUK 2023.

Izvješće izbornika nakon odgledanih predstava prijavljenih na SLUK 2023.

Za SLUK 2023. koji će biti održan u Osijeku prijavilo se ukupno 16 predstava. Kako pravo na sudjelovanje pored pet javnih lutkarskih kazališta imaju i druga kazališta, kazališne družine i sve umjetničke organizacije upisane u očevidnik Ministarstva kulture i koje su članovi HC UNIMA-e prijavilo se još jedanest različitih kazališnih organizacija. Svako kazalište može prijavite dvije predstave, pa je jedno od kazališta iskoristilo i tu mogućnost. Od predloženih predstava za sudjelovanje na SLUK-u 2023. predlažem sljedeće predstave:

1. David Petrović (prema slikovnici Jelene Pervan i Jelene Brezovec) Mrljek i Prljek

(režija: David Petrović)

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

 

2. Ludwig Bauer Tri medvjeda i gitara

(režija: Morana Dolenc)

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 

3. Zlatko Krilić Zlatno srce Nikolino

(režija: Rene Medvešek)

Kazalište lutaka Zadar

 

4. Ivana Vuković (prema motivima „Regoča“ Ivane Brlić Mažuranić Kako su Ljiljo i Kosjenka pobjedili zlu neslogu

(režija: Branimir Rakić)

Gradsko kazalište lutaka Split

 

5.August Šenoa Postolar i Vrag

(režija: Zoran Mužić)

Zagrebačko kazalište lutaka

 

6. Agnes De Lestrade/Bruno Margetić Velika tvornica riječi

(režija: Morana Dolenc)

Kazalište Mala scena

 

7. Ivana Guljašević/Vesna Kosec Torjanac Kokodil Marko

(režija: Dubravko Torjanac)

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin

 

8. Vanja Jovanović/Patrik Gregurec: Drvljaci

(režija: Vanja Jovanović)

Kazališna družina Pinklec

 

9. Matej Safudžić/Andrija Krištof: Tunja

(režija: Matej Safundžić)

Umjetnička organizacija kazališna družina “Ivana Brlić Mažuranić“

 

10. Petra Cicvarić Doktor Svelječić

(režija: Peđa Gvozdić)

Gradsko kazalište Sisak

Predstava Mrljek i Prljek Gradskog kazališta lutaka Rijeka prema adaptaciji – tekstu Davida Petrovića (prema slikovnici Jelene Pervan i Jelene Brezovec) je vrlo razigrana i edukativna predstava. Šarenom likovnošću lutaka daje zabavan vizualni karakter, a sam tekst popunjava komičan i edukativni element.

Tri medvjeda i gitara Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku je predstava koja govori o odrastanju i različitim vještinama kroz život. Odličan spoj animacije i glume daju predstavi bogati opseg igrivosti koja svojom likovnošću obogaćuje priču.

Zlatno srce Nikolino Kazališta lutaka Zadar je predstava koja je okarakterizirana izuzetnom likovnošću što lutaka te scenografije. Ručne lutke i jednostavana, ali funkcionalna scenografija upotpunjuju predstavu kao i glazba koji glumci lutari izvode višeglasno.

Predstava Kako su Ljiljo i Kosjenka pobjedili zlu neslogu redatelja Branimira Rakića u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Split slijedi već provjerene lutkarske tehnike na provjerenim literarnim predlošcima koristeći uobičajene lutkarske tehnike.

Predstava Postolar i Vrag u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka tipična je ginjolska predstava koja na paravanu dočarava poznatu Šenoinu narodnu priču.

Predstava Velika tvornica riječi redateljlice Morane Dolenc u izvedbi kazališta Mala scena pokazuje zanimljiv spoj animacije, žive glazbe i pjevanja. Spajanjem ta tri elementa predstava poprima specifičan karakterni oblik.

Predstava Kokodil Marko Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin i Dubravko Torjanac govori o različitosti i kako treba poštovati tuđe, ali i voljeti svoje. Kroz komične situacije odlično spaja odnos glumaca i lutaka.

Predstava Drvljaci redatelja Vanje Jovanovića u izvedbi Kazališne družine Pinklec je predstava koja u sebi sadrži specifičan lutkarski izričaj. Lutkarski način razmišljanja se provlači kroz cijelu predstavu i kroz ruke animatora daje joj izrazito zanimljiv oblik igre.

Predstava Tunja Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić  interaktivna je predstava gdje mladi redatelj Matej Safundžić s kolegom glumcem Andrijom Krištofom pokušava dočarati koliko je beskonačna dječja mašta. Mladi autorski tim je lijep pogled u budućnost lutkarstva.

Predstava Doktor Svelječić u izvedbi Gradskog kazališta Sisak je predstava veselog karaktera koja svojim zanimljivim lutarskim rješenjima daje zanimljiv i bogat dojam. Glumački trojac daje predstavi brzi ritam, ali i preciznu animaciju.

Kriterij koji me vodio kod odabira predstava je taj da lutka ili lutkarsko razmišljanje mora biti dominantno prisutno tjekom predstave. Naravno da su mi likovnost lutke i scenografije kao i sama poruka predstave također bili izuzetno važni.

Zahvaljujem svima koji su mi dali tu čast i priliku da izaberem deset predstava za SLUK 2023.


Hrvoje Seršić