SLUK

ob3
ob2

Najbolji lutkari ponovno u Osijeku na 29. SLUK-u!

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – 29. SLUK bit će održan u Osijeku u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku uz partnere Akademiju za Umjetnost i kulturu, Državni arhiv u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Kulturni centar Osijek. Od 31. svibnja do 4. lipnja na 5 lokacija bit će izvedeno 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji 7 predstava u popratnom programu, otvorene dvije izložbe, organizirane su i dvije radionice za studente Akademije za umjetnost i kulturu i predstavljanje knjige, najavljeno je na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Jedan od organizatora ovog lutkarskog bijenala Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića istaknuo je kako je SLUK najveći, najvažniji, najljepši i najstariji praznik lutkarstva koji se uglavnom održava u Osijeku zahvalio je posebice Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture i medija i svim partnerima koji podržavaju festival, te dodao da su poduzeti koraci da se SLUK trajno dodijeli gradu na Dravi.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Adam Skendžić istankuo je kako će SLUK ove godine ugostiti i brojne goste iz UNIMINIH centara iz cijeloga svijeta, a dolazi i glavni tajnik svjetske UNIMA-e Dimitri Jageneau. Posebnost ovogodišnjeg festivala je i ta što ćemo od ove godine imati i nagradni kipić i gigantsku lutku – maskotu festivala koji je osmislila Marijana Županić Benić, a najbolje predstavljaju lijepe vrijednosti hrvatskog lutkarstva.

Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek upravo na jednoj od radionica izrađivat će gigantsku lutku pod vodstvom stručnjaka iz Irske UNIMA-e Alexa Hindmarsha, a druga radionica uvest će studente u kreativne vještine Stop motiona pod vodstvom Hollyblossom O’Connor, istaknula je Sheron Pimpi Steiner sa Akademije za umjetnost i kulturu. Osim radionica studenti Odsjeka za kreativne tehnologije pripremili su presjek svojih ponajboljih radova na izložbi koja će biti postavljena u predvorju Dječjeg kazališta.

Kulturni centar također otvara vrata svojih prostorija gdje će se održati neke od predstava rekla je Ana Marić Laušin te zahvalila organizatorima na pozivu za sudjelovanje i naglasila kako svaki grad ima neku komparativnu prednost, a prednost Osijeka, između brojnih, je i lutkarstvo i koje treba njegovati upravo na način da sve kulturne institucije podržavaju i žive SLUK.

Intendant HNK Osijek Vladimir Ham slikovito se izrazio kako smatra da „smo mi u kulturi jednog tijela dijelovi“ i da je važno da svim kazalištima omogućimo jednake uvjete za izvođenje predstava, te će i u Hrvatsko narodno kazalište ući malo dječje vedrine i smijeha, a zahvalni što smo pozvani sudjelovati u važnom nacionalnom festivalu, zaključio je Ham.

U Državnom arhivu u Osijeku bit će održana velika izložba „Osječki SLUK-ovi“ čiji je autor ravnatelj Dražen Kušen. Ova izložba povezuje životni ciklus dokumenata, pohranu i njihovu ponovnu uporabu, a budući da je od ukupno 29 festivala 21 održan u Osijeku što me posebno veseli, dodao je Kušen. Dodana vrijednost ovog multimedijalnog postava jest i ta što je u skladu sa ovogodišnjim motom Tjedna Arhiva i Međunarodnog dana Arhiva „Zvuci, slike i književna riječ u arhivima“, a nema bolje prigode da sve ove elemente prezentiramo, oživljene iz prošlosti na našoj izložbi.

Kao osnivači ponosni smo što se ovako značajan festival održava ponovno u Osijeku istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i dodala kako će Grad Osijek uz Ministarstvo kulture i medija izdvojiti gotovo 43 tisuće eura za manifestaciju koja pokazuje sinergiju svih institucija, te stvara novu kazališnu publiku. Dodala je kako će sudionici SLUK-a uz potporu gradskih tvrtki GPP-a i UNIKOM-a imati besplatnu vožnju tramvajem te besplatan ulazak u Zoološki vrt za vrijeme festivala. SLUK je zapravo pokazatelj kako se prožimaju kultura i turizam.

Predstave na SLUK-u gledat će i kazališni producenti iz brojnih zemalja svijeta budući da se istovremeno održava i festival Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, tako da će neke od predstava zasigurno svoj život nastaviti i na svjetskim pozornicama.

Ulaznice za ovogodišnji SLUK mogu se kupiti na blagajni Kazališta, a raspored možete provjeriti na www.sluk.hr.

Veselimo se vašem dolasku na 29. SLUK!